Mediji o autorici i njenim djelima:

Rođena sam 13.02.1991. u Kutini.
Osnovnu školu završila sam u Popovači u kojoj sam živjela s roditeljima i mlađom sestrom, dok nisam upisala srednju školu u Zagrebu znajući samo da mi dobro ide engleski jezik i da volim pisati. Uhvativši se ovoga prvoga jer je plodonosnije od ovoga drugoga, odabrala sam Hotelijersko-turističku školu u Frankopanskoj i stanovanje u miješanom Učeničkom domu 'A. G. Matoš'. Budite sigurni da će mi do kraja života popratna rečenica uz ime te institucije biti kako sam tamo provela svoje najljepše godine.

Po završetku obaveznog školovanja, shvaćajući da se ne slažem s edukacijskim programom koliko s piskaranjem u slobodno vrijeme, otisnula sam se od obiteljske kuće i upustila se u avanturu sezonskih poslova. U Dubrovniku sam završila 2012. godine kada mi je bila 21. Dan-danas sjećam se tog kišnog travanjskog dana kada sam prvi put kročila na Stradun i pod teškim kišnim kapima zadivljeno osluškivala što mi višestoljetno kamenje želi reći. Ušla sam u starogradsku jezgru kako bih pronašla posao, ali taj dan pronašla sam nešto daleko veće. U jednom sam intervjuu rekla kako imam osjećaj da me priča moje buduće knjige čekala podno Onofrijeve fontane, sramežljivo i strpljivo, odlučna da se preda nekome tko će je valjano oživjeti. Nakon svega nekoliko tjedana boravka u Dubrovniku, u praznim smjenama konobarenja jednog ribljeg restorana, na papirnatim podlošcima počela sam zapisivati prve ideje priče koja će za par godina postati nevjerojatna kombinacija fantastike i dubrovačke povijesti, kombinacija koja je bila zoran prikaz mog doživljaja starogradske jezgre pri našem prvom susretu - uvjerenja da se među tim kamenim građevinama krije magija, vidljiva tek odabranima.

Ta je priča, raskošno osmišljena i iskristalizirana kao početak fantasy serijala, objavljena u rujnu 2015. godine od strane UG Hrast pod imenom 'Republika kamena'. Već sljedeće godine, u travnju 2016., doživjela je svoje drugo, poboljšano izdanje pod palicom Udruge mladih Orlando, dok se u travnju 2017., uz pratnju originalnog hrvatskog book trailera, predstavila svijetu u engleskom prijevodu, 'Republic of Stone'. U lipnju 2018. godine u samoizdavaštvu, izašao je njen nastavak 'Republika smrtnika', dok treći dio, radnog naslova 'Republika tame', upravo privodim kraju. Serijal se odvija u šesnaestom stoljeću velike Dubrovačke republike posve drugačijeg ruha, s fiktivnim mladim likovima i stvarnim ličnostima dubrovačke povijesti poput Marina Getaldića i Marojice Kaboge, obojice čarobnjaka pod mojim perom. Za više o serijalu, molim vas da posjetite sekcije o samim knjigama.

U jesen 2019. godine ispunila sam si dugogodišnju želju za studijem i upisala 'Povijest Jadrana i Mediterana'. Živim i radim u Dubrovniku kao turistički vodič sa svojim partnerom, s kojim proizvodim i prodajem srednjovjekovne replike u shopu AEterna. Moje životne želje uključuju ekranizaciju mog fantasy serijala, česta putovanja i više pisanja, i malu cvjećarnicu podno svoje kuće. Kojim redom i kako to ostvariti, javljat ću vam putem.

© 2020 by Tanja Radman